“Pastacılık ve Ekmekçilik” Programı; Otel İşletmeleri Mutfakları, pastane işletmeleri, fırınlar, restoran işletmeleri, bağımsız ve kurumsal kafeler, catering firmaları, gemi mutfakları, kamu kurum mutfakları ve yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitimli bireyler yetiştirmektedir. Programdan mezun olan öğrencilerin oldukça popüler olan pastacılık ve ekmekçilik alanında duyusal yönlerinin geliştirilmesi, girişimci özelliklere sahip yönetici ve şef olabilmesi, yorum ve değerlendirme yapabilmesi, özgün çalışmalarda bulunarak, mesleğin görsel ve sanatsal yönlerini kullanabilmesi, hijyen ve sanitasyon kurallarına özen gösterip uygulayabilmesi, beslenmenin temel ilkelerini öğrenip uygulayabilen, mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım konularına hakim olabilmesi, standart reçeteler oluşturup maliyet hesaplamalarını detaylı olarak yapabilmesi, Pastacılık ve Ekmekçilik ile ilgili farklı kültürlerin mutfaklarına da hakim olabilmesi, gıda teknolojileri konularında bilgi sahibi olabilmesi ve diyet programı hazırlayabilecek yeterli bilgi birikimine sahip olabilmesi amaçlanmaktadır.

Mesleğin Gerektirdiği Nitelikler

Pastacılık ve Ekmekçilik Programını tercih ederek, sektörde Pastacı ve Ekmekçi olarak çalışmak isteyenler;

• Pasta ve Ekmek ürünleri ile ilgili konulara ilgi duyan,

• İletişime açık,

• Yerel ve uluslararası mutfaklara ilgi duyan,

• Yaratıcı, hayal gücü geniş

• Tat ve koku alma duyuları gelişmiş,

• Bedence güçlü ve sağlıklı,

• Hızlı hareket edebilen,

• Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

• Mutfak yönetme disiplin anlayışına sahip kimseler olması gerekmektedir.

Çalışma Alanları

Pastacılık ve Ekmekçilik programından mezun olanlar; otel ve restoran işletmelerinde, gemi mutfaklarında, havayolu firmalarında, catering firmalarında, pastanelerde, fırınlarda, eğlence ve tatil merkezlerinde Pastane Şefi, Pastacı, Ekmek Şefi, Ekmekçi, Baklavacı ve Çikolatacı ünvanların da çalışabilmelerinin yanı sıra devlet kurumlarında eğitmenlik yapabilmektedirler. Aynı zamanda İstanbul Rumeli Üniversitesi Pastacılık ve Ekmekçilik Programı ön lisans eğitimini başarı ile tamamlamayan öğrenciler, üniversitemizin uzman akademik kadrosundan almış oldukları eğitim sonrasında akademik kariyer yapabilmektedirler.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri

• Gastronomi

• Gastronomi ve Mutfak Sanatları

• Mutfak Sanatları ve Yönetimi

• Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilmektedir.

Tavsiye Edilen Eğitim ve Sertifikalar

• Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Katılım Sertifikası

• Sağlıklı Beslenme ve Diyet Katılım Sertifikası

• Mutfakta Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Katılım Sertifikası

• Mutfakta İş Güvenliği Katılım Sertifikası

• Servis Teknikleri Katılım Sertifikası

• Mutfak Hizmetleri Yönetimi Katılım Sertifikası

• Catering İşletmeleri Yönetimi Katılım Sertifikası

• Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Pazarlama Yöntemleri Katılım Sertifikası

X